“Als de kat van huis is…

…kunt u veilig muisjes maken!”

Ja. Dit was dus de titel van mijn allereerste boekje. En hier had ik echt heel … erg … lang over nagedacht. Maar goed, ik was dan ook nog maar 16 en wilde veel te graag humor met serieuze toon combineren. Gelukkig gaat me dat ondertussen beter af. Ahum.

Maar goed, we hebben het dus over mijn 16 jarige ik. Even wat context. Ik was aardig creatief bezig: ik maakte een poppenhuis, quiltte samen met mijn oma (dat is lapjes aan elkaar naaien en daarvan grotere lappen maken… 🤷‍♀️) en was met vilt bezig. Ik had een aardige stapel hobbyboeken en het leek me super tof om later – als ik groot was – zelf zo’n boekje uit te brengen. Maar dat voelde als een typisch geval van ver-van-mijn-bed-show.

Rond die tijd registreerde mijn moeder zich met haar Australische planten bij de KVK. En ik vond dat zo’n magisch gegeven: dat je zomaar een bedrijfje kunt starten. Professioneel kunt worden. Dromen waar kunt maken. En toen voelde het maken van een boekje ook niet meer als een onmogelijk te bereiken doel. En waarom uitstellen tot later als dat nu ook vast al kan?

En zo begon ik aan mijn ‘minimuizen’ boekje. Ik maakte illustraties van de verschillende vilten muisjes die ik had ontworpen, fotografeerde ze in de tuin, werkte de patronen uit en beschreef het maakproces met kleine infographics (ja toen al!). Ik tekende analoog, scande het in en ontwierp het in… Word. Wat. Een. Verschrikking.

Ik liet het printen bij een lokale drukker (ook al geen fan van Word) en na wat trial & error had ik echte eigen boekjes die ik verkocht via Marktplaats. Woop Woop! Eerste stap in ondernemerschap. Zo makkelijk kan het zijn.