Elke Uijtewaal

>> denkbeelden & processen

Mid-quarterlife-freelance-crisis


Dat dat mij zou overkomen… Terug kijken naar de metaforische weg die je afgelopen jaren hebt bewandeld en denkt hoe ben ik hier nou terecht gekomen? LinkedIn staat vol met dat soort verhalen. ‘Eindelijk ga ik mijn droom volgen’. ‘Het is tijd voor een nieuw avontuur’. Maar ik dacht altijd dat dat soort verhalen niet aan mij zouden zijn besteed. Want ik heb al die jaren echt wel goed naar mijn dromen geluisterd en non-stop avonturen beleefd.

Dit betreft trouwens het soort avonturen dat je veilig in je huis of atelier kunt doen. Love those.

En toch voel ik een soortement van mid-quarterlife-freelance-crisis. Aanstaande 6 december is het namelijk 10 jaar geleden dat ik me inschreef bij de KVK als eenmanszaak. Perfect moment voor reflectie dus. Daar komt nog eens bovenop dat sinds kort mijn hele gevonden balans – die ene waar ik zo trots over vertel in mijn Lego presentatie (try to keep up) – weer van tafel is geveegd. Wat ik zei: never a dull moment. En dat geeft weer alle ruimte om na te denken over waar de blieping bliep ik eigenlijk mee bezig ben.

En ik ben echt verschrikkelijk ontzettend bezig. Met zo veel dingen. Mijn hoofd heeft een luikje gevonden waardoor nonstop inspiratie sijpelt. Of zoals Taylor Swift laatst zei: hoe meer ik maak hoe meer ideeën ik krijg en het houdt niet op. Even voor jullie vrij vertaald. En ook zij komt uit 1989 dus zij weet waar ik het over heb.

En nu de bron van de eerder genoemde crisis: alle dingen die ik nu maak zijn illustraties. Doodles. Ruimtelijk werk. Beeldende dingen. En ik ben in tijden niet zo blij geweest. Alsof alles eindelijk weer een beetje op zijn plek valt. Het suffe is: vroeger noemde ik mezelf grafisch ontwerper én illustrator. Later werd het ‘…en ohja ik maak ook af en toe illustraties’. Deels omdat ik het steeds minder deed, maar ook omdat ik me in dat grafische werk een stuk veiliger voelde. Wat er toe heeft geleid dat dit jaar op mijn contactpagina enkel nog ‘ik als grafisch ontwerper…’ stond. Van schrik heb ik meteen die hele tekst eraf gegooid.

DUS. Ik ga mijn dromen volgen! Het is tijd voor een nieuw avontuur. Vanaf nu ben ik illustrator én grafisch ontwerper. Woop woop!

Oh, en ik maak ook eigen werk. Dat wellicht onder kunst valt. Of onder productdesign. Of ertussenin. Dus ben ik ook kunstenaar?

Nou. Fijn dat het weer een heel stuk helderder is geworden 🤦‍♀️

De kerstkaarten bleven altijd een rode draad in mijn illustratieve werk.