Mid-quarterlife-freelance-crisis-ding?

Ken je dat: dat je terug kijkt over de metaforische weg die je afgelopen jaren hebt bewandeld en denkt wuuuuuuuuuuuuuuuuut? Super leuk mindfuck. LinkedIn staat vol met verhalen van ‘eindelijk ga ik mijn droom volgen’ en ‘het is tijd voor een nieuw avontuur’. Bleg. Nou leuk voor je. Maar ik heb al die jaren echt wel goed naar mijn dromen geluisterd en non-stop avonturen beleefd.

BTW dit betreft het soort avonturen dat je veilig in je huis of atelier kunt doen. Love those.

Dus waarom dan deze existentiële crisis zou je denken? Nou dat zal ik je vertellen. Komt ie. 6 december aanstaande heb ik 10 jaar een eenmanszaak. Ja inderdaad. Pum Pum PUUUUUMMMMMM. Totale mindfuck. Soort van midlifecrisis in freelancevorm. Te meer omdat sinds kort mijn hele gevonden balans – ja die ene waar ik zo trots over vertel in mijn Lego presentatie (try to keep up!) – weer van tafel is geveegd. Wat ik zei: never a dull moment. En dat geeft weer alle ruimte om na te denken over waar de blieping bliep ik eigenlijk mee bezig ben. Fun times.

En ik ben echt verschrikkelijk ontzettend bezig. Met zo veel dingen. Mijn hoofd heeft luikje gevonden waardoor nonstop inspiratie sijpelt. Of zoals Taylor Swift laatst zei: hoe meer ik maak hoe meer ideeën ik krijg en het houdt niet op. Even voor jullie vrij vertaald. En ook zij komt uit 1989 dus zij weet waar ik het over heb.

En nu de bron van de eerder genoemde mindfuck: al die dingen zijn illustraties. Doodles. Ruimtelijk werk. Beeldende dingen. En. Niks. Grafisch. En ik ben in tijden niet zo blij geweest. Alsof alles eindelijk weer een beetje op zijn plek valt. En ik heb het nu al op tienduizendmiljoen verschillende manieren geprobeerd te verwoorden – ja overdrijven is een vak en ja ik ben er vet goed in dankje – maar het suffe is: vroeger identificeerde ik mezelf als grafisch ontwerper én illustrator. En dat laatste deel is er de laatste jaren om heel veel redenen af gaan slijten. Op mijn eigen website stond zelfs nadrukkelijk enkel nog ‘ik als grafisch ontwerper’. Wuuuuuuuuuut?! Nou my point precies. Meteen die hele tekst eraf gegooid.

DUS. Ik ga mijn dromen volgen. Het is tijd voor een nieuw avontuur. Vanaf nu ben ik illustrator én grafisch ontwerper. Woop woop!

Oh, en ik maak ook eigen werk. Dat wellicht onder kunst valt. Of onder productdesign. Of ertussenin. Dus ben ik ook kunstenaar?

Nou. Fijn dat het weer een heel stuk helderder is geworden 🤦‍♀️

De kerstkaarten bleven altijd een rode draad in mijn illustratieve werk.