Elke Uijtewaal

>> denkbeelden & processen

Vliegende varkens, natte sponzen en overenthousiaste puppies


Ik heb het gevoel dat ik nogal in de herhaling val, maar het is belangrijk om even te noemen: ik heb de neiging om overprikkeld te raken. Understatement of the year. De combinatie van HSP en altijd op zoek zijn naar nieuwe indrukken maakt het leven niet altijd even makkelijk. De laatste tijd ging met name mijn creatieve brein haywire: te veel inspiratie, te veel ideeën en te weinig geduld om de boel rustig op een plank te kunnen leggen. Begrijp me niet verkeerd: alles gaat lekker en goed en ik ben heerlijk aan het werk aan toffe projecten. Maar het is een typisch geval van veel te veel te veel van het goede. En alle trucjes die ik de afgelopen jaren heb geleerd om tot rust te komen (mijn gedachten labelen als ‘denken’ en laten vliegen, ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, hardlopen) werkten onvoldoende. Mijn hoofd bleef in de ‘er komt een tijger aan: RUNNNNNN!’ adrenaline modus. Super vermoeiend en stressvol en absoluut niet productief.

In het verleden gebruikte ik voor dit soort situaties de analogie van een emmer die overloopt. Of passender: een spons die zich zonder filter helemaal volzuigt aan prikkels totdat ie oververzadigd raakt en er echt niks meer bij kan. Maar écht passend is het nooit helemaal geweest. Onder andere omdat bovenstaande klinkt alsof ik er geen controle op heb en machteloos moet toekijken hoe de boel overstroomt.

In een poging mijn hoofd te structureren ontdekte ik gisteren een app die ik iedereen aanraad eens te bekijken: Habitica. Het helpt je heel eenvoudig lijstjes met dagelijkse to-do’s te maken, in combinatie met het aanleren van nieuwe gewoontes en het heel prettig overzichtelijk maken van wat je doelen zijn. Het fijne is dat je alles zelf in de hand hebt: je kunt aangeven hoe makkelijk of moeilijk bepaalde taken zijn en je kunt zelfs negatieve gewoontes invoeren en er elke keer een minnetje bij zetten als je hebt ‘gefaald’. Dit laatste werkt bij mij nooit dus die heb ik lekker achterwege gelaten, maar het is fijn dat er zo veel vrijheid is. Het allerleukste is dat elke keer als je iets heb behaald je punten krijgt. En eieren. En een uitrusting. Want het is een soort van super schattige nerdy game waarbij je vooruit komt met goed gedrag. Ondertussen heb ik een rood vliegend varkentje naast me en loop ik rond met een knalgekleurd vest en viking hoorntjes. I’m awesome.

Het gebruik van deze app hielp al een beetje met het vinden van rust. Zo ben ik gisteren netjes op tijd gestopt met werken, zonder dat ik me schuldig voelde dat ik in de avond niet productief was. Ik pakte eindelijk weer een boek en legde op tijd mijn yogamat klaar voor wat bed time oefeningen. Het gaf me zelfs zoveel rust en structuur (ja, binnen een dag al) dat ik vanochtend na de meditatie ineens een betere analogie vond voor mijn overprikkelde zelf dan een natte spons 🧽

Puppy

Bij dezen introduceer ik met ongepaste trots: de analogie van de overenthousiaste puppy. Want zo voelt mijn creativiteit het overgrote deel van de tijd: overal heen rennen en nieuwe fantastische dingen ontdekken, helemaal gefixeerd raken op de meest onhandige dingen en ontiegelijk veel objecten verzamelen om mee naar huis te nemen. Om dan vervolgens thuis met al die zooi in hypermodus door het huis te rennen, door de tuin, alles overhoop te stoten en zo door het dolle heen zijn dat slapen geen optie meer is.

En die overenthousiaste puppy is heel nuttig als ik even vast loop in waar ik mee bezig ben. Het zorgt voor nieuwe ideeën en inventieve oplossingen voor projecten en maakt dat ik ontzettend enthousiast kan worden van wat ik doe. Maar als hij constant rond rent krijgt mijn hoofd nooit rust. Dus wanneer ik nu merk dat ik weer pieker visualiseer ik met een glimlach dat die blije pup er gewoon weer even vandoor is gerend. Ik roep hem weer bij me en voilà: in plaats van te proberen met moeite mijn gedachten te stroomlijnen, lach ik om de situatie en laat ik het gaan. Ik krijg weer meer rust in mijn lijf en voel eindelijk weer de ruimte om rustig aan al die ideeën en projecten te werken. Met die emotional support pup aan mij zijde 😊

Oh, en mocht je zelf helemaal naar worden van het idee van een rennend hondenbeest om je heen: kies gerust een ander dier! Een grote gepantserde ijsbeer bijvoorbeeld. Of een boommarter. Want laten we eerlijk zijn, dit idee is een beetje gejat van His Dark Materials en als je die serie nog niet hebt gezien is dat bij dezen tip 3 van deze post 🙌