Elke Uijtewaal

>> denkbeelden & processen

De ups en downs van zijprojecten


Ik ben mega fan van zijprojecten. Nee. Zijprojecten zijn mega fan van mij en ik heb geen keuze dan me erdoor mee te laten slepen. Honderden ideeën spoken door mijn hoofd en vragen om aandacht. “Remember me? Ik ben dat fantastische plan dat je nog niet eens een schets gegund hebt. Wanneer is het mijn time to shine?” (ja blijkbaar zijn die plannen half Engelstalig). Mijn antwoord – dat ie even geduld moet hebben omdat er belangrijkere zaken zijn zoals werken voor een inkomen – vindt hij maar matig satisfying.

Club DDD (Driving Dutch Design) vroeg mij laatst of ik misschien een mini lezing kon geven over de balans tussen zijprojecten en hoofdprojecten. Een idee liet niet lang op zich wachten: een visualisatie van al die verdraaide ups en downs. Hoe leuk is dat?! Nu was het enkel nog een kwestie van de uitwerking. Ik had geen zin om weer iets te maken waarvoor ik mij grotendeels achter mijn laptop moest verstoppen…

Ironisch genoeg – maar zeer voorspelbaar – werd deze presentatie weer een (mini) zijproject. Ik gebruikte de Lego die ik in huis had om de zoektocht te visualiseren en maakte er een soort van stop motion slideshow van.

En omdat er best veel tijd in heeft gezeten (en het zijproject zeurt om meer aandacht dan die 5 minuten fame) heb ik in onderstaande video een poging gedaan om de presentatie met jullie te delen. Middels schermopname en voicerecording. En het heeft op deze manier misschien meer weg van een slecht opgenomen podcast met slideshow dan van de werkelijk fan-tas-tische presentatie die het was… het zijproject houdt nu eindelijk zijn mond.

…maar not for long! Het idee zoemt nu namelijk rond om al die foto’s te verwerken tot een soort van stripverhaal. Of het ervan komt hangt af van al die andere badeentjes en ananassen die om aandacht vragen. Dus wordt misschien vervolgd!