Elke Uijtewaal

>> denkbeelden & processen

Nieuwsbrief 01: terugblik januari 2024


Nieuw jaar, nieuwe projecten. Waaronder een maandelijkse nieuwsbrief met updates en nieuwtjes. Je hoeft je er niet voor aan te melden, ik deel ze voorlopig gewoon via deze weg.

Het idee is simpel: ik kijk terug op de afgelopen weken en maak er een lezenswaardig stukje van. Top! Nu rest enkel nog de uitvoering 😅

Natuureducatie

Ik begin dit schrijven in de bus op weg naar de Botanische Tuinen Utrecht voor mijn wekelijks dagje vrijwilligerswerk. Dit doe ik nu iets meer dan een jaar en het heeft – naast vele heerlijke uren tussen de orchideeën – veel inspiratie opgeleverd. De focus in mijn werk is steeds meer verschoven naar illustratie en natuureducatie, zowel in eigen werk als voor opdrachtgevers. Het jaar begon goed: begin deze maand heb ik een reeks illustraties aangeleverd voor het familieprogramma van de Botanische Tuinen. Een hele nieuwe stijl waarvan hier een aantal schetsen is te zien. Het uiteindelijke resultaat deel ik binnenkort.

Moodles

Januari is zakelijk vaak een rustige maand, waarin ik eindelijk de tijd kan vinden voor ideeën die ik al een tijd op de plank heb liggen. Het idee dat dit jaar de aandacht kreeg was het opzetten van een aparte Instragram pagina voor mijn ‘Moodles’.

Deze ‘Moodles’ zijn voortgevloeid uit een van mijn experimenten, zie ook het segment ‘Laboratorium’ op mijn website: projecten waarin ik een nieuwe techniek of stijl uitprobeer. Het zijn abstracte vormen die starten als doodles en die ik in mijn atelier verder vorm geef met mes en papier. Het proces is voor 99% ‘analoog,’ wat het een heerlijke afwisseling maakt op het perfectionistische digitale karakter van mijn andere werk. De Instagram pagina geeft me de ruimte om proces, resultaat en de meest opvallende reacties op de abstracte vormen – men ziet er vaak de meest bizarre schepsels in – overzichtelijk te publiceren.

Studio BEEST

Niet zozeer iets van de afgelopen maand, maar wel het vertellen waard: Studio BEEST is sinds eind vorig jaar het label waaronder al mijn minimalistische dierenillustraties – en de bijbehorende producten – vallen. De collectie werd groter, de producten kregen meer aandacht, maar de communicatie eromheen bleef nog wat achter. Studio BEEST legt de focus op de Nederlandse natuur en maakt producten met duurzame materialen. Ook hier ligt de nadruk op natuureducatie. Zowel in het klein – mensen op een andere manier naar dieren laten kijken – als in het groot door bewust voor samenwerkingen te kiezen met organisaties met een educatief doel.

De collectie blijft groeien en deze week zijn er op de achtergrond weer vijf nieuwe dieren afgerond. Als tipje van de sluier hier een van mijn favorieten: de gewone oprolpissebed of Armadillidium vulgare, van schets naar eindresultaat.